Wizy nieimigracyjne

0
0

Doczytałam że jesteście w stanach na wizie O1, czyli nieimigracyjnej. Jak to wygląda na codzień? Czego nie możecie robić w odróżnieniu od posiadaczy wizy imigracyjnej/zielonej karty/obywatelstwa? I czy przedłużanie tego typu wiz stanowi problem czy to bardziej formalność?

  • You must to post comments
0
0

W międzyczasie wizę zmieniliśmy na inwestycyjną. Na każdej wizie nieimigracyjnej, o ile nie jest to zależna wiza z pozwoleniem o pracę (np. mąż ma wizę E2, a żona ma zależną od niego E2 i dodatkowe work authorization), to można wykonywać pracę i zarabiać wyłącznie zgodnie z przeznaczeniem wizy. Wiza O1 i O2 pozwala na dosyć dużą dowolność, gdyż przyznawana jest ze względu na specjalne zdolności lub wybitną wiedzę / doświadczenie. Różnica od obywatelstwa, zielonej karty i wiz imigracyjnych leży właśnie głównie w zakresie prac i zawodu, jaki można wykonywać. Na wizach imigracyjnych można wykonywać każdy zawód.

Przedłużanie to potoczne określenie. W praktyce jest to po prostu nowy wniosek z nowymi dowodami, który rzeczywiście jest przychylniej rozpatrywany niż za pierwszym podejściem, ale znów trzeba wykazać podstawy do przyznania nowej wizy. Niestety nie jest to jedynie formalność, należy odpowiednio przygotować nową argumentację.

  • You must to post comments
Showing 1 result
Your Answer

Please first to submit.